Multi astronomi sunt de parere ca Venus a gazduit candva forme de viata. Unii cred ca viata exista chiar si acum, in norii de la mare inaltime ai acestei planete.
Cercetatorii reproduc acum mediul existent pe aceasta planeta, astfel incat sa poata intelege mai bine sistemul climatic al Terrei si posibilitatea oferita de alte planete pentru gazduirea vietii, informeaza Daily Galaxy.
Ei pot studia atmosferele si suprafetele planetelor prin studierea spectrului acestora - lungimile de unda ale luminii pe care o reflecta sau o absorb. Venus este cea mai calda planeta din sistemul solar, iar informatiile obtinute de oamenii de stiinta sunt afectate, din pacate, de acest aspect.
Temperaturile ating acolo 480 de grade Celsius. Presiunea atmosferica de la suprafata planetei este de 90 de ori mai mare decat cea de pe Pamant. De aceea, sunt utilizate analize cu ajutorul luminii infrarosii, care permit studierea atmosferei si suprafetei acestei planete, potrivit lui Hakan Svedhen, membru al proiectului Venus Express.
Sunt utilizate informatii obtinute de misiunea orbitala Venus Express, apartinand Agentiei Spatiale Europene. In laboratorul Planetary Emissivity, din Berlin, sunt create conditiile prezente pe Venus. Se spera sa fie refacuta o structura minerala similara cu cea a suprafetei planetei Venus in trecut.
Si in Italia sunt recreate conditiile prezente pe Venus, in laboratorul de la Institutul National de Astrofizica din Roma. Echipa condusa de Giuseppe Piccioni studiaza spectrele de dioxid de carbon la temperaturi si presiuni similare celor de pe Venus.
Se vor putea determina, astfel, dinamica si compozitia amosferei sale, inclusiv misterioasa circulatie a vantului de patru zile, vortexurile polare si distributia apei, precum si alti constituenti minori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu