La 15 decembrie 1970, a avut loc coborarea lina a navei spatiale "VENERA - 7" pe planeta Venus, primul corp terestru care a atins vreodata suprafata acestei planete.
"VENERA - 7" era de constructie sovietica, iar programarea aterizarii line s-a facut dupa ce alte sase nave spatiale, tot sovietice, au executat misiuni prealabile de experimentare si recunoastere, toate sub denumirea "VENERA" si numerotate de la 1 la 6.
Parasutarea pe planeta Venus
Spatiul din zona planetei fusese studiat atat de lansarile anterioare sovietice, cat si de programul american "Mariner", ale carui sonde au transmis date din vecinatatea planetei, fara a avea prevazuta atingerea solului.
"VENERA - 7" a fost lansata de pe cosmodromul Baikonur, la 17 august 1970. La 2 octombrie si la 17 noiembrie au fost executate doua corectii de traiectorie, ambele reusite, iar la 15 decembrie, dupa 120 zile si de zbor, nava spatiala a ajuns in apropierea tintei sale.
In timpul efectuarii manevrelor de franare aerodinamica, viteza aparatului in raport cu suprafata planetei a scazut de la 11,5 km/s la 200m/s.
Sistemul de parasute a fost pus in functiune la o inaltime de 55 km de suprafata planetei, presiunea exterioara, la acea inaltime fiind de 0,7 atmosfere. La orele 8,34 minute si 10 secunde, nava spatiala a atins solul venusian.
Solul planetei a fost atins, dar succesul este partial
Informatiile cu privire la coborare au fost receptionate timp de 53 minute, din care 20 minute dupa atingerea solului. Au fost masurate temperaturi care variau de la 25 la 475 grade C. In momentul atingerii solului, viteza navei atingea 16 m/s.
Scopul misiunii era sa studieze parametrii statici si dinamici la sol, in perspectiva, mai indepartata, de a se putea trimite o nava cu personal uman.
Din pacate, experimentul, desi a dus la multe concluzii valoroase, nu s-a putut finaliza la nivelul prevazut, intrucat transmiterea de date s-a intrerupt la putin timp dupa coborare - probabil, din cauza curentului, care a dus la rasturnarea navei si avarierea antenei, cu acest prilej.
Aparatura de emisie, care la inceput functiona ireprosabil, a inceput sa emita cu intensitate din ce in ce mai scazuta, cu intreruperi neregulate, pana a incetat definitiv, fara a se putea afla cauzele care au determinat aceasta situatie.
Data de 15 decembrie 1970 ramane, totusi, momentul cand prima nava spatiala de pe Terra a atins planeta Venus.
S-a deschis o perspectiva. Urmeaza un drum lung
Ulterior, au mai fost trimise inca 9 nave spatiale sovietice de tip "VENERA", care au completat cercetarile cu date valoroase privind parametrii de sol, de atmosfera si de campuri magnetice. Cu acest prilej, s-au receptionat si primele imagini din peisajul vanusian.
Interpretarea imaginilor a dus la cocluzia ca solul este neuniform si framantat datorita activitatii vulcanice, aflata in plina desfasurare.
Cea mai lunga si mai concludenta transmisie a fost cea obtiuta de statia "VENERA 13" care a emis date timp de 127 de minute, in limitele resurselor de baterii de care dispunea.
In ultimele decenii, intensitatea investigatiilor a incetinit, din cauza evenimentelor de pe planeta noastra, dar si a costurilor enorme pe care le necesita asemenea actiuni. Este sigur ca ele vor fi reluate, iar speranta cercetatorilor se leaga de ziua cand astronautii terestri vor face primul pas pe planeta Venus.
Nimeni nu poate anticipa cat de indepartata este acea zi si am gresi daca am anticipa ca respectivii cosmonauti vor fi rusi sau americani, atata vreme cat si alte puteri, deloc neglijabile, trag cu coada ochiului inspre cosmos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu